Maven Publishing

Next Nature Night

Is technologie onze natuurlijke toekomst?
  • 04 June 2019
  • 20.00
  •  
  • Entree: 13.0
  • Reserveren is verplicht
  •  
  • De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

MENS I NATUUR I TECHNOLOGIE I TOEKOMST

Dient technologie de mens, of dienen wij de technologie?

Onze wereld zit vandaag de dag vol met aangelegde natuurgebieden, designerbaby’s en gekweekt vlees. Hoe natuurlijk is onze natuur eigenlijk nog? Tegelijkertijd zien we dat we zo weinig controle hebben over bijvoorbeeld het internet of de financiële markten, dat deze zich bijna als een natuurkracht gedragen.

We staan namelijk op een kruispunt in onze geschiedenis: als we niet uitkijken wordt het Antropoceen (het tijdperk van de mens) binnenkort vervangen door het ‘Technoceen’, het zogenaamde tijdperk van de technologie. Als we willen dat mensen –en andere bio-organismen– overleven, zullen we de verantwoordelijkheid moeten nemen om technologie en natuur met elkaar in balans te brengen. We kunnen niet meer terug naar een puur ‘natuurlijke’ wereld, maar kunnen wel vooruit, naar een ‘Next Nature’: een wereld waarin technologie en mens samenwerken.

In deze Next Nature Night kijken we naar de toekomst, en vragen we ons af: wordt het een nachtmerrie, of eerder een droomscenario? Filosoof Koert van Mensvoort presenteert zijn nieuwe boek Next Nature: Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is, uitgegeven door Maven Publishing i.s.m. Next Nature Network. Hij gaat in gesprek met o.a. Floris Kaayk (kunstenaar) en Lonneke Gordijn (oprichter Studio Drift) over de mogelijkheden van een samenwerking tussen mens en technologie, en de impact van de immense technologische ontwikkelingen op onze planeet. Ook is er de feestelijke overhandiging van het boek aan de jonge klimaatstrijdster Lilly Platt (10), die met Plastic Pickup een stevig steentje bijdraagt!

SPREKERS

Koert van Mensvoort is creative director van Next Nature Network, een netwerk van makers, denkers, educatieleden en supporters die debatteren over onze toekomst waarin biologie en technologie samensmelten. Hij ontdekte het begrip ‘Next Nature’, waarover hij nu net het boek uitbracht Next Nature: Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is, uitgegeven door Maven Publishing i.s.m. Next Nature Network. Zijn doel is om tot een beter begrip te komen van de gedeelde evolutionaire relatie die wij hebben met technologie en ons te helpen met het in kaart zetten van een toekomst die zowel voor de mens bevredigend is als voor de planeet an sich.

Floris Kaayk is beeldend kunstenaar. Zijn werk richt zich op futuristische concepten en fantasieën, en hij visualiseert technologische ontwikkelingen, soms door middel van het demonstreren van voordelen, andere keren door het in beeld brengen van de negatieve gevolgen.

Lonneke Gordijn is oprichter van Studio DRIFT, samen met partner Ralph Nauta, een project dat de relaties tussen natuur, technologie en de mensheid exploreert door middel van site-specific installaties en interactieve sculpturen.

Lilly Platt (10) is een zeer jonge voorvechter voor het klimaat, maar daarmee niet een van de minste. Zij onderhoudt al drie jaar het project Lillys Plastic Pickup, waarmee ze zich als klimaatspijbelaar inzet tegen plastic afval over heel de wereld.

Eva de Valk is de moderator van deze avond. Zij is journalist op het gebied van technologie en innovatie en oprichter van journalistieke consultancy De Graaf & De Valk. Eerder was zij verantwoordelijk voor de techpagina's van NRC en werkte ze als correspondent in Silicon Valley voor NRC, de Groene Amsterdammer en andere radio- en tv-programma's. Daarnaast schreef ze het boek Silicon Valley: Waar de toekomst wordt gemaakt.


Koert van Mensvoort
Koert van Mensvoort

We leven in een wereld waarin we de biologie van tomaten zo nauwkeurig beheersen dat ze meer technologie zijn dan natuur. En – omgekeerd – waarin technologie (zoals het internet of de financiële markten) zo complex is dat het meer een natuurkracht lijkt dan iets wat we zelf in de hand hebben. De scheiding tussen natuur en technologie vervaagt. Voor mensen die belang hechten aan ‘de pure natuur’ zijn het dan ook verwarrende tijden. We verlangen in toenemende mate naar een romantische versie van de natuur die nooit bestaan heeft (denk maar aan de Oostvaardersplassen) en gaan steeds verder in onze zoektocht naar het natuurlijke leven (oerdieet, anyone?).

Is dit erg? Ja: in Next Nature laat tech-filosoof en ontwerper Koert van Mensvoort zien dat de krampachtige scheiding tussen natuur en technologie niet alleen onze kijk op de huidige samenleving vertroebelt, maar ook onze toekomst ernstig belemmert. Van Mensvoort voert je mee op een epische reis langs bedrijven die ademen, bossen die naar shampoo ruiken en zeemeerminnen met plastic tranen. Gaandeweg ontvouwt zich een compleet nieuw wereldbeeld dat niet alleen realistischer, maar ook oneindig veel creatiever, spannender en mooier is.

Aan de hand van talloze spraakmakende voorbeelden en wetenschappelijke inzichten laat Van Mensvoort zien dat technologie niet alleen voortkomt uit natuur (álles was ooit natuur), maar dat succesvolle technologie ook altijd weer onderdeel wordt van de natuur. Als we de grote uitdagingen van ons huidige tijdperk het hoofd willen bieden, moeten we niet terúg maar voorúit naar de natuur.

Koert van Mensvoort is multimediaal kunstenaar en filosoof. Hij is voorzitter van het Next Nature Network. Eerder werk van hem was o.a. de NANO Supermarkt (met nanotechnologische producten die binnen tien jaar op de markt kunnen komen), de documentaire Daddy! The Woods Smell of Shampoo, het omstreden (en naar later bleek fictieve) schoenenmerk Rayfish.com, dat bio-customized sneakers maakte, en Het kweekvleeskookboek. Daarnaast geeft van Mensvoort regelmatig workshops, keynotes en trainingen aan bedrijven en organisaties.


Boeken
Nodig Koert van Mensvoort uit voor een lezing of workshop
Maven Publishing